Vanliga frågor


Ofta får jag frågor om Norska skogkatter och sådant som rör rasen,

undrar du över något så kanske du finner svaret här nedan,

annars är du alltid välkommen att kontakta mig via mail eller telefon.


Varför heter det Norsk skogkatt och inte Norsk skogskatt?

Rasen kommer från Norge och där heter den Norsk skogkatt, i Sverige har vi valt att använda samma namn.


Vad kostar en Norsk skogkatt?

En Norsk Skogkatt kostar normalt mellan 4000-5000:-, då ska kattungen vara minst 12 veckor gammal, registrerad, vaccinerad, avmaskad, ev. ID-märkt och ha ett besiktningsintyg från veterinären som är max 7 dagar gammalt.


Jag har en långhårig katt som ser ut som en Norsk skogkatt, men den har ingen stamtavla, kan jag ändå ställa ut den?

Man kan säga att har katten ingen stamtavla så finns heller inget "bevis" för att den är av den eller den rasen, därmed inte sagt att den är av mindre värde. En katt utan stamtavla är således en huskatt och kan inte ställas ut som Norsk skogkatt även om den lätt skulle kunna förväxlas med en sådan. Däremot finns det huskattsklasser på utställningar som är öppna för katter utan stamtavla, så viss kan den ställas ut ändå.


En röd Norsk skogkatt? Jag trodde dom bara kunde vara "brunspräckliga"?

Norska Skogkatterna kan ha nästan vilken färg som helst, både med och utan vitt. Det finns ett par färgen som inte är tillåtna och det är maskade, choklad, lila, sorrel och cinnamon.


Vad finns det för sjukdomar inom rasen?

Den Norska skogkatten är en frisk och sund ras, men givetvis kan de bli sjuka precis som vilken annan katt som helst. Ett par fall av hjärtsjukdomen HCM upptäckts  och Skogkattslingan har gått med i Maine Coon-kattens hälsoprogram för att kartlägga förekomst av HCM inom rasen, mer finns att läsa här.


Kan man verkligen ha en Norsk Skogkatt som innekatt?

Svaret är utan tvekan ja. En innekatt är en säker katt, att släppa ut sin katt innebär att man tar onödiga risker som att katten blir överkörd, stulen, misshandlad, tagen av något djur eller springer bort. En katt som aldrig fått gå fritt ute kommer heller aldrig att sakna det, att däremot släppa ut den för att sedan ångra sig om till exempel bostadssituationen förändras är grymt.


Kan jag ha rasen om jag är allergisk?

Den Norska skogkatten är inte känd som någon "allergivänlig" ras, därför ska man inte räkna med att man tål den som allergiker, men visst finns det undantag.


Kan jag skaffa en katt om jag redan har hund?

Ja, oftast går det bra, allra enklast är det förstås om man vänjer dem från att de är små. Har hunden stor jaktinstinkt måste man vara försiktig så att hunden inte uppfattar katten som ett byte. Jag har själv två hundar och de fungerar utmärkt tillsammans med katterna.


Är rasen barnvänlig?

Det brukar gå jättebra att kombinera barn och katt, men det gäller givetvis att barnen lär sig att umgås med katten på ett bra sätt. Små barn och katter bör inte lämnas ensamma, katten måste dessutom ha en plats dit den kan dra sig undan och få vara ifred.


Katteriet

Katter

Resultat

Kattungar

Fotoalbum

Rasstandard

Om rasen

Länkar

Gästbok

Hem

Dagbok

Vanliga

Kullar

Burskynken

Färggenetik